dinsdag 5 maart 2019

babi ketjap en kwarkcake

Vandaag voor het eerst sinds tijden weer eens babi ketjap gemaakt, voor morgen alvast, mijn oppasdag. En gelijk genoeg gemaakt voor nog een maaltje, dat gaat in de vriezer J


Babi ketjap

Bestrooi 500 gram in stukken gesneden varkensvlees (speklapjes, hamlappen, varkenslappen of karbonades) met wat peper, zout en 3 theelepels gemberpoeder. Laat dit een uur intrekken.
Bak het vlees dan goudbruin in 4 eetlepels margarine en fruit 1 gesnipperde ui en 2 geperste knoflookteentjes mee. Voeg een scheut water toe en 2 eetlepels fijngesneden stemgember of gembersnippers (potje), 1 eetlepel gemberstroop (kan uit zelfde potje) 2 eetlepels azijn en 4 eetlepels ketjap manis. Laat alles gaar sudderen. Ik gebruik meestal speklapjes, die zijn na plm drie kwartier wel gaar. Varkenslappen zullen wat langer nodig hebben.

Eet er rijst bij, atjar en eventueel reepjes komkommer met wortel en taugé.

Ik had nog kwark in de koelkast staan en er lag een oud appeltje op de schaal, dus ik heb ook nog een kwarkcake gebakken vanmiddag J. Deze cake smaakt wat frisser dan een gewone cake maar is wel wat smeuïger en steviger. Het basisrecept heb ik van Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1364077/Cake-van-magere-kwark


Kwarkcake

180 gr kwark
180 gr suiker
180 gr zelfrijzend bakmeel
2 zakjes vanillesuiker (had ik niet meer in huis, ik heb er wat koekkruiden in gedaan)
3 eieren
mespuntje zout
evt. wat vulling zoals kleine stukjes appel, rozijnen of noten
ook een aanrader: cirtoen- of sinaasappelrasp, maar ook dat had ik niet voorhanden J

Verwarm de oven voor op 140graden. Ik heb de kwark, de eieren, zout, koekkruiden en de suiker bij elkaar gedaan en met een garde stevig door elkaar geklutst. Toen het zelfrijzend bakmeel er rustig doorheen geschept, samen met een in kleine stukjes gesneden appel. In een ingevette vorm gedaan en iets meer dan een uur gebakken in de oven (even prikken met een satéprikker om te kijken of de cake gaar is). Een minuut of 10 laten afkoelen in de vorm en daarna op een taartrooster omkeren en verder af laten koelen.

2 opmerkingen:

Els zei

Klinkt heel erg lekker, maar ik hou het eerst bij de kwarkcake.
Groetjes, Els.

Ps. Zusje zal ook al wel snel komen denk ik.

botervliegje zei

ik ga die babi ketjap eens proberen.