Babi
ketjap
Bestrooi
500 gram in stukken gesneden varkensvlees (speklapjes, hamlappen, varkenslappen
of karbonades) met wat peper, zout en 3 theelepels gemberpoeder. Laat dit een
uur intrekken.
Bak
het vlees dan goudbruin in 4 eetlepels margarine en fruit 1 gesnipperde ui en 2
geperste knoflookteentjes mee. Voeg een scheut water toe en 2 eetlepels
fijngesneden stemgember of gembersnippers (potje), 1 eetlepel gemberstroop (kan
uit zelfde potje) 2 eetlepels azijn en 4 eetlepels ketjap manis. Laat alles
gaar sudderen. Ik gebruik meestal speklapjes, die zijn na plm drie kwartier wel
gaar. Varkenslappen zullen wat langer nodig hebben.
Eet
er rijst bij, atjar en eventueel reepjes komkommer met wortel en taugé.
Ik
had nog kwark in de koelkast staan en er lag een oud appeltje op de schaal, dus
ik heb ook nog een kwarkcake gebakken vanmiddag J. Deze cake smaakt wat frisser dan een gewone
cake maar is wel wat smeuïger en steviger. Het basisrecept heb ik van Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1364077/Cake-van-magere-kwark
Kwarkcake
180
gr kwark
180
gr suiker
180
gr zelfrijzend bakmeel
2
zakjes vanillesuiker (had ik niet meer in huis, ik heb er wat koekkruiden in
gedaan)
3
eieren
mespuntje
zout
evt.
wat vulling zoals kleine stukjes appel, rozijnen of noten
ook
een aanrader: cirtoen- of sinaasappelrasp, maar ook dat had ik niet voorhanden J
Verwarm
de oven voor op 140graden. Ik heb de kwark, de eieren, zout, koekkruiden en de
suiker bij elkaar gedaan en met een garde stevig door elkaar geklutst. Toen het
zelfrijzend bakmeel er rustig doorheen geschept, samen met een in kleine
stukjes gesneden appel. In een ingevette vorm gedaan en iets meer dan een uur
gebakken in de oven (even prikken met een satéprikker om te kijken of de cake
gaar is). Een minuut of 10 laten afkoelen in de vorm en daarna op een
taartrooster omkeren en verder af laten koelen.
2 opmerkingen:
Klinkt heel erg lekker, maar ik hou het eerst bij de kwarkcake.
Groetjes, Els.
Ps. Zusje zal ook al wel snel komen denk ik.
ik ga die babi ketjap eens proberen.
Een reactie posten